Ketaus indų paruošimo naudojimui būdas
Kaip paruošti ketaus puodus ir keptuves naudojimui?
Ketaus indų paruošimo naudojimui būdas
Ketaus indų paruošimo naudojimui būdas.
Ketaus indai be dangos pagaminti iš natūralių ekologiškai švarių medžiagų. Ketus yra vienas iš geriausių ir tinkamiausių medžiagų indų gamybai. Tokie indai gali būti ilgai kaitinami aukštose temperatūrose, neišskiria toksinių medžiagų, ilgai išlaikantys šilumą, praktiški ir pasiruošę tarnauti Jūsų virtuvėje dešimtmečiais.
Ketaus indai be dangos tinkami keptų ir troškintų patiekalų gamybai visų tipų viryklėse.
Šioje instrukcijoje kalbama apie būdą, kaip paruošti naujus ketaus indus naudojimui ir atnaujinti senus.
Ko mums reikia:
1. Buitinė virtuvinė viryklė, pageidautina, su elektrine orkaite.
2. Dvi švarios buitinės kempinėlės iš porolono.
3. Šepetėlis tepimui aliejumi (galima naudoti ir buitinę kempinėlę iš porolono).
4. Rafinuotas augalinis aliejus. Pageidautina, alyvuogių aliejus, „kepimui“, bekvapis.
5. Popieriniai rankšluosčiai.
6. Stambi akmens druska. Reikia daug druskos, jeigu norite paruošti ketaus puodą naudojimui arba jį atnaujinti.
• Pirmiausia, kiek tai įmanoma, reikia išplauti ketaus indą po šiltu vandeniu, naudojant kempinėlę. Kempinėlė iš karto pasidarys juoda dėl gamykliniu būdu padengtos alyvos, skirtos apsaugoti metalą.
• Nudžiovinkite vandenį.
• Įjunkite orkaitę ir įkaitinkite iki 180°C.
• Leiskite ketaus indui įkaisti ant viryklės. Nustatykite aukštą temperatūrą (kiek mažesnę, nei maksimali temperatūra, ir kiek didesnę, nei vidutinė). Kai indas pradės kaisti, jis pradės skleisti stiprius dūmus. Būtina pilnai išdeginti ketų, kol dūmai nustos skleistis.
• Per šį laiką indas palaipsniui keis spalvą iš juodos į natūralią tamsiai pilką spalvą, charakteringą ketaus nuodegoms. Pakaitinę indą pastebėsite, kad gamykliniu būdu padengta alyva pradės aktyviai garuoti. Teisingai paruošus ketaus indą šis sluoksnis, atsparus temperatūrai, pradės juoduoti ir tvirtėti.
• Šiek tiek atvėsusį indą kruopščiai išplaukite nauja ir švaria kempinėle.
Pirmasis etapas baigėsi, o dabar pereiname prie antrojo etapo:
• Pastatykite indą atgal ant viryklės, palaukite, kol šiek tiek pradžius, ir pilkite daug druskos (negailėdami) ant indo. Dabar iš lėto, tačiau kruopščiai laikome indą ant vidutinės ugnies. Druska turi lengvai pagelsti. Jeigu druska pradėjo „sproginėti“ – nuimkite indą nuo viryklės.
• Jeigu druska sproginėja pernelyg greitai, sumažinkite temperatūrą. Laikykite indą su druska mažiausiai dešimt minučių.
• Tai labai svarbu, ypač tuo atveju, jeigu indas buvo pažeistas. Druska ištraukia ir sugeria viską, kas nereikalinga, nuo indo paviršiaus.
• Pašalinkite druską. Pakartotinai atvėsusį indą dar kartą praplaukite po tekančiu vandeniu.
• Ištieskite popierinius rankšluosčius. Laikydami indą ant viryklės išdžiovinkite jį, tačiau nenaudokite stiprios ugnies – tereikia truputį pakaitinti ir galutinai išdžiovinti.
• Dabar nuo ketaus indo pilnai pašalintas gamyklinis sluoksnis ir apsauginiai tepalai. Pradėkite tepti indą aliejumi.
• Nuimkite ketaus indą nuo viryklės, leiskite jam šiek tiek atvėsti ir dar itin šiltą indą (labai svarbu, kad indas nebūtų šaltas!) kruopščiai patepkite aliejumi. Nepalikite jokios nesuteptų vietų, kampukų ir iškilimų. Likusį aliejų, patakas ir klanelius pašalinkite, naudodami sulankstytą popierinį rankšluostį. Jūs pastebėsite, kad šilto ir sauso ketaus padengimas aliejumi prilygsta sausos odos tepimui kremu. Aliejus užpildo visas poras ir, tiesiogine šio žodžio prasme, susigeria akyse.
• Laikinai padėkite išteptą aliejumi indą ant popierinių rankšluosčių, ir pakartotinai patepkite patakas.
• Apverskite indą (tai svarbu! Dugnu aukštyn, kad aliejus galėtų laisvai tekėti į apačią) ir įkiškite į orkaitę, įkaitintą iki 180°C. Prieš tai padėkite folijos lapą, kad vėliau netektų plauti nutekėjusį aliejų.
• Uždarykite orkaitę ir laikykite ketaus indą mažiausiai 3 valandas.
• Per šį laiką aliejus išdžius ir sudarys tvirtą apsauginę plėvelę.
• Norėdami pasiekti kuo geresnio efekto – pakartotinai patepkite aliejų ir laikykite orkaitėje.
Galiausiai gausite gražų, juodą indą (priklausomai nuo parinkto aliejaus ir kaitinimo orkaitėje laiko, spalva gali būti gelsvoka, tačiau panaudojus indą kelis kartus maisto ruošai, spalva pasikeis). Rezultatas – prie indo nepridegantis maistas, kaip tai būna, naudojant indus su brangiu nepridegančiu paviršiumi. Tokiu būdu paruoštą indą nėra būtina papildomai tepti aliejumi, siekiant apsaugoti jį nuo rūdžių. Toks indas Jums ilgai tarnaus.
Ketaus keptuvės: https://cookingshop.lt/produkto-kategorija/kepimo-irankiai/ketaus-keptuves/
Ketaus puodai: https://cookingshop.lt/produkto-kategorija/virimui/ketaus-puodai/
Ketaus indų naudojimo taisyklės:
1. Nelaikykite maisto ketaus inde, kadangi dėl to gali sumažėti apsauginis sluoksnis ir indui gresia korozija.
2. Nenaudokite agresyvių valiklių, o taip pat valiklių, kurių sudėtyje yra chloras, šarmai ir rūgštys.
3. Nenaudokite metalinių kempinėlių ir abrazyvinių valiklių.
4.Neplaukite indaplovėse.
5.Nenaudokite mikrobanginėse krosnelėse.
6. Neleiskite ketaus indams staigiai įkaisti ir staigiai atvėsti, nenaudokite šalto vandens atvėsimui (nerekomenduotina).
7. Po naudojimo išplaukite po šiltu vandeniu, naudodami minkštą valiklį, ir nusausinkite. Iškaitinkite, atvėsinkite (kambario temperatūroje) ir patepkite gyvūniniais ar augaliniais riebalais (rekomenduotina). 8. Laikykite sausoje ir švarioje vietoje.
9. Nelaikykite indo vandenyje ir kituose skysčiuose.
10. Laikymo ir naudojimo sąlygos: saugokite indus nuo mechaninių pažeidimų ir smūgių.
11. Ketus – tai medžiaga, kuri nėra atspari korozijai. Rūdys ant ketaus indų atsiranda dėl defekto arba pažeidimo, atsiradusio dėl netinkamo naudojimo ar priežiūros.
12. Rūdžių dėmes lengva pašalinti naudojant metalinį šepetį ar švitrinį popierių. Pašalinę rūdis būtina iš naujo apdoroti indą.