Ketus arba špižius – geležies, anglies ir silicio lydinys. Kadangi daugiau nei 95 proc. jo sudaro gryna geležis, šis metalas dažnai taip ir vadinamas – lieta geležis. Lietos geležies indai yra sunkūs, tačiau iš tikrųjų turi daug privalumų. Visų pirma, jie nesensta ir jos galima naudoti metų metus, ypač, jei juos gerai prižiūrėsite.
Ketaus keptuvės yra nesvylančios, jei tik yra tinkamai paruoštos.
NAUJŲ NEEMALIUOTŲ KETAUS KEPTUVIŲ IR INDŲ PARUOŠIMAS NAUDOJIMUI:
1. Prieš pirmą naudojimąsi indus reikia kruopščiai išplauti karštu vandeniu su indų plovimo skysčiu. Naudoti kempinę arba indų plovimo šepetį be metalinių šerelių. Nusausinti.
2. Į indą įberti valgomosios druskos ir kaitinti 10-20 min., ją maišant.
3. Po kaitinimo druską išberti, o indą nuskalauti karštu tekančiu vandeniu. Leisti atvėsti ir nusausinti.
4. Vėl įkaitinti indą labiau nei 180⁰C ir vidinę indo pusę ištepti plonu augalinio aliejaus sluoksniu. Leisti atvėsti. Dabar indas tinkamas maisto gaminimui.
Ketaus keptuvės turi visus privalumus, kuriuos turi ir modernios keptuvės su padengimu, tačiau turi ir vieną trūkumą – juos reikia tinkamai prižiūrėti.
NEEMALIUOTŲ KETAUS INDŲ IR KEPTUVIŲ PRIEŽIŪRA:
1. Nepalikite paruošto maisto ilgesniam laikui ketaus induose.
2. Baigus gaminti, indą išplaukite (rekomenduojama ne naudoti šveitimo priemonių), kruopščiai nusausinkite (geriausiai tai daryti nestipriai įkaitinus indą, kad niekur neliktų vandens lašų, kurie gali sąlygoti indų aprūdijimą) ir vėl padengti plonu augalinio aliejaus sluoksniu.
3. Neplauti ketaus indų indaplovėse.
4. Laikyti ketaus indus rekomenduojama sausoje, gerai vėdinamoje vietoje.
5. Netinkamai naudojami arba laikomi indai gali aprūdyti, tačiau tai nėra defektas, indai ir toliau bus tinkami maisto ruošimui: aprūdijusias vietas nušveiskite metaliniu šepetėliu arba kempinėle, įkaitinkite ir padenkite plonu augalinio aliejaus sluoksniu.