Peilis – pagrindinis darbo įrankis virtuvėje
Peilis – pagrindinis darbo įrankis virtuvėje
Peilis – pagrindinis darbo įrankis virtuvėje ne vien virtuvės šefams, bet ir Jums.
Greičiausiai pasiteiravus virtuvės šefo, koks yra svarbiausias jų darbo įrankis sulauktumėm atsakymo – peilis. Peiliai yra labai svarbūs pagalbininkai maisto gamybos procese, juos kaip ir stalo įrankius naudojame kiekvieną dieną ir dėl to dažnai susiduriame su problema, jog peiliai tarnauja kur kas trumpiau nei turėtų. Yra keletas faktų, kuriuos vertėtų žinoti kiekvienam iš mūsų norint išlaikyti savo peilius ilgalaikiui naudojimui.
Metalas ir forma
Atkreipkite dėmesį visada į metalą iš kurio peiliai yra pagaminami – nors skamba kažkiek įprastai, tačiau tai labai svarbus faktorius atskleidžiantis beveik visus privalumus ir trūkumus. Pavyzdžiui, aukštos kokybės anglies plieno peiliai būna šiek tiek aštresni nei iš nerūdijančio plieno, tačiau jų priežiūra ir užtrunka kur kas ilgiau. Žinoma, mes visuomet rekomenduojame turėti įvairaus aštrumo peilius skirtingoms patiekalų progoms. Kalbant apie šių pagalbininkų technines funkcijas, reikėtų atkreipti ir dėmesį, ar peilį patogu laikyti rankose. Pasitikrinkite ir ašmenų ilgius, kadangi tai lemia peilių aštrumą ir pajėgumą. Jei esate mėsos gurmanas, rinkitės tą – kurio ašmenys yra ilgesni.
Laikymas ir plovimas
Geriausia peilių laikymo vieta vienareikšmiškai yra specialūs stovai, kurie iš tiesų padeda išlaikyti jų būklę. Tačiau visuomet atminkite, jeigu peilius laikote specialiuose stovuose, juos išiminėjant ar įdedant atgal reikia pakreipti taip, kad bukasis jo ašmenų kampas kraštas liestųsi į briauną. Žinoma, saugiausias būdas yra laikyti šiuos pagalbininkus ant magnetinės juostelės. Kitais atvejais, jeigu peilius laikysite stalčiuose tai tikrai nėra blogai. Tik patariame jų nepalikti palaidų, nes kas kartą atidarant ar uždarant stalčių jų ašmenys gali trintis vienas į kitą, kas nėra labai naudinga.
Visi mėgstam indaploves, kurios sutaupo mūsų laika, bet kalbant apie peilių plovimą, jų tikrai nėra rekomenduotina plauti indaplovėse vien dėl didelio vandens karščio. Karštis gali deformuoti peilių rankenas bei jie patys gali subraižyti tam tikras indaplovių vietas pagamintas iš plastiko.
Naudojimas ir pjaustymas
Kaip ir skirtingi stalo įrankiai taip ir visi peiliai yra skirti įvairioms paskirtims. Pavyzdžiui, peilis skirtas mėsos pjaustymui nėra skirtas duonai ar smulkesniame darbams kaip česnakų smulkinimas. Rekomenduojame dėl ilgalaikio naudojimo atkreipti dėmesį į peilių paskirtis, kas geriau užtikrins ir maisto kokybę. Be šių pastebėjimų, norėtumėm taip pat akcentuoti, jog labai yra neverta įsigyti stiklinės pjaustymo lentelės, nes dėl jos peiliai gali greitai atbukti. Be to, tokios lentelės yra gana slidžios, o tai gana pavojinga, kadangi galite kur kas lengviau įsipjauti ar susižeisti. Jeigu turite ir jaunų atžalų – užkirskite kelią bet kokiems susižeidimams. Stiklinės lentelės yra labiau tinkamos maisto patiekimui.
Išsirinkite savo pagalbininkus Cookingshop.lt